Mobiililaitteiden puhdistus

Moni ei tiedä, että mobiililaitteet, erityisesti matkapuhelin on tietokoneiden näppäimistöjen ohjella suurin bakteeripesäke, joka liikkuu ihmisen mukana. Keskivertoihmisen matkapuhelin voi kuljettaa mukanaan brittiläisen tutkimuksen mukaan jopa moninkertaisesti enemmän bakteereja kuin vessan huuhtelukahva. Nykyainakan ihmiset pelaavat, puhuvat ja keskustelevat puhelimen välityksellä useita tunteja päivässä ja tämä tapahtuu usein likaisissa paikoissa. Kuinka moni tunnustaa istuneensa vessassa puhelin kädessä, laittaneensa puhelimen tämän jälkeen taskuun ja pesevän kädet, mutta ei puhelinta?

Peli-, Tabletti-, tai Mobiililaitetta olisikin hyvä puhdistaa väliajoin.

Esimerkiksi Microsoftin ohjeissa sanotaan, että Lumia-puhelinta ei saisi pyyhkiä kuin kuivalla ja pehmeällä kankaalla, kun taas Apple sallii kostutetulla liinalla pyyhkimisen. Karkeat puhdistusvälineet voivat naarmuttaa puhelinta, ja kastuminen voi evätä takuun. Kannettavien pelilaitteiden puhdistus tapahtuu LeoVegas sivuston mukaan samalla tavalla, kuin tavallisten mobiililaitteiden puhdistus.

Pehmeä, nukkaamaton liina tai mikrokuituliina on useiden valmistajien mukaan kuitenkin paras vaihtoehto. Tämäntyyppinen puhdistusliina on voinut tulla silmälasikaupan, puhelimen tai muun laitteen oston kylkiäisenä. Liinalla on helppo poistaa rasvaiset sormenjäljet ja tahrat puhelimen näytöstä ja rungosta.

Liinan kanssa kannattaa toimia seuraavasti:

  • Kostuta liinan kulma vesitilkassa. Mitä tahansa teetkin, älä kaada tai suihkuta vettä suoraan puhelimen päälle – vesi ja puhelimet eivät sovi yhteen.
  • Pyyhi puhelimen näyttöä liinalla hellävaraisesti.

Lopuksi käytä liinan kuivaa nurkkaa poistaaksesi puhelimestasi ylimääräinen kosteus.

Puhelimen puhdistamiseen ei kannata käyttää hankaavia liinoja, pyyhkeitä, käsipyyhkeitä tai muita vastaavia tuotteita, koska ne saattavat vahingoittaa tai naarmuttaa laitetta.

Normaalissa käytössä olevan puhelimen kohdalla puhdistus auttaa ainakin jonkin verran, sillä puhtaalla pinnalla mikrobit viihtyvät huonommin. Puhelimen puhdistamisen apuna voi käyttää valmistajien ohjeista riippuen esimerkiksi mikrokuituliinaa, elektroniikalle tarkoitettuja puhdistuspyyhettä ja pumpulipuikkoja.

Moni on myös huollattanut puhelimen turhaan, kun vika on johtunutkin liasta. Kuinka monesti olet huomannut, että latauspistoke ei työnny kunnolla pohjaan ja puhelin lakkaa lopulta täysin lataamasta? Se johtuu hyvin usein siitä, että taskussa pidetty puhelin kerää nukkaa, joka kertyy puhelimen latauspistokkeeseen. Myös muut pistokkeet keräävät nukkaa ja saattavat aiheuttaa ongelmia. Nukan voi onnistua saamaan pois esimerkiksi neulalla varovasti kaivaen. Usein laitteen pienestä latauspistokkeesta lähteekin yllättävän paljon irti nukkaa, jonka jälkeen laitteen lataus taas onnistuu normaalisti.

 

Viittaukset: http://yle.fi/uutiset/3-8138000 ja https://www.kauppalehti.fi/uutiset/muutama-kotikonsti-puhdistaa-likainen-alypuhelin/5UnS9Dwg